За нас

НАЧАЛОТО

"Всичко започна от разговор с мой приятел - строителя Павлин Стоянов. После пред мен се изправиха сериозните предизвикателства. Многото неизвестности и трудностите в строителството с глина ме обсебваха с всеки изминал ден, почти не спях и мислех как да намеря разковничето на този позабравен тип градеж... 

Закупих имот и започнах строителството на глинените къщи в родното си село Илинденци, в подножието на Пирин планина. Привлекателно и романтично място за живеене, почивка и туризъм. Предпочетено и от наскоро заселилите се тук четири руски, едно немско и две английски семейства. 

Землището на селото е терен на големи археологически разкопки. В близост до Илинденци се намират едни от най-големите на Балканите кариери за добиване и обработка на мрамор. Една от местностите на Илинденци е превърната в огромен скулптурен парк. 

Гордея се с този прочут винарски край и с прекрасните спомени, които имам от детството си. Няма да забравя сръчните ръце на дядо си Кръстьо и приятното усещане, което будеха у мен спомените на хората за направеното от него за селото. Признателен съм и за трудолюбието, честността и достойнството на моите родители, които ме отгледаха и възпитаха. 

Желанието ми да допринеса за развитието на този регион ми даваше сили през нелеките години на градеж.

Глинени къщи „Под скалите“ вече е факт!

Мечтата ми се превърна в реалност!   

Илия Кутлев, строител и основател на комплекса "Под скалите" 

 

ГЛИНЕНИ КЪЩИ "ПОД СКАЛИТЕ" 


Комплексът разполага с шест къщички, всяка от които със своя уникална форма и вътрешна архитектура, от които произлизат и техните имена - Охлюв, Езерце, Детелина, Винарна, Панорама и Зимна градина. Изградени са по автентичната технология на старите майстори, като са използвани единствено екологични местни материали - глина, дърво и слама. Стените на къщите са изградени от трамбована глина - прекрасна изолация, която спомага за поддържането на постоянна влажност (около 50 %). Дограмата е дървена със стъклопакет, а отоплението е с камини с водна риза. Затова през летните дни е прохладно, а през зимните – топло. Покривите са с каменни тикли.

Къщите са напълно обзаведени за една наистина приятна и пълноценна почивка. Разполагат с оборудван кухненски бокс, санитарен възел, кабелна телевизия, WI-FI и веранда с пленителни гледки.

На Ваше разположение са и покрита барбекю зона за тридесет човека, с глинена фурна за печене, скара на дървени въглища и зидана печка и механа, с възможност да осигури комфорта на 40 души.

Уникалното съчетание на прекрасните климатични условия на региона с екологичния фактор на селището ще направят Вашия престой пълноценен и незабравим. 
Удобствата, които предлага селището, обещават истинско спокойствие и пълноценна почивка.

Илинденци и околността му имат какво да предложат и на любителите на приключения - планински туризъм, както с по-леки, така и с екстремни маршрути, планинско колоездене и рафтинг. Допълнителна информация за по-значимите обекти и възможности за туризъм в региона, може да получите в раздела ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ.
 

РЕДОВНИ СЪБИТИЯ В СЕЛО ИЛИНДЕНЦИ

  • Ежегодно в село Илинденци се провежда международен скулптурен симпозиум, по време на който наши и международни артисти представят изработени от самите тях мраморни скулптури. Същите остават в най-големия в страната открит скулптурен парк, намиращ се в селото.
  • Съборът на Илинденци от 1 до 3 август всяка година.
  • Всяка първа събота на месец Февруари се провежда традиционния празник на виното, на който местни производители на бели и червени вина представят своята продукция. Същата се оценява от виноспециалисти - технолози. На победителите се връчват награди, коронясва се ЦАР НА ВИНОТО за годината. За гостите на празника остава всичкото изнесено за оценка вино и много скара от месни деликатеси, кюфтета, кебапчета, кървавица, суджуци и др. Празникът е съпроводен с ритуално зарязване на лозята от Боговете на виното. Празникът е съпроводен от изпълненията на местни фолклорни състави.

Регионът на село Илинденци е прочут със следните сортовe грозде:         
 

КЕРАЦУДА

Смята се, че керацудата е сорт, който вирее по тези земи от векове. Съществуват различни легенди за произхода на името му. Според една от тях, по византийско време, един военачалник минал покрай лозе от този сорт грозде и погледът му се спрял върху красиво подредените гроздове. Той сравнил хубостта им с тази на своята съпруга, която се сазвала Керацуда. От тогава този сорт грозде започнал да носи името на красивата жена на военачалника. Някои наричали сорта "царевица" - заради сбито подредените гроздове. Керацудата се отглежда единствено в районите на Сандански, Симитли и Кресна.


ШИРОКА МЕЛНИШКА ЛОЗА 

Широка Мелнишка лоза е стар местен сорт, получил името си от мелнишкия регион. Големите му и широки листа са негова специфична характеристика, която също се е промъкнала в наименованието му. Сортът се отглежда единствено в района на Мелник, Сандански и Петрич. Виното от широка мелнишка лоза се отличава с много характерни и приятни вкус и аромат. Цветът му е рубинен до тъмно пурпурен. 


МЕРЛО

Мерло е висококачествен винен сорт грозде с френски произход. Основен сорт за областите Сент Емилйон и Померол в района на Бордо, Франция. Разпространен е и в Италия и много други винарски страни, включително и в България. Вината, поризведени от този сорт грозде се отличават с плътен, богат вкус и имат наситен червен цвят. На тези вина подхождат засищащи мезета. 


КАБЕРНЕ

Каберне е един от много ценните червени винени сортове в света. Истинска класика! Освен в България, висококачествени вина от сорта се произвеждат и в Калифорния, Австралия, Южна Африка, Чили, Испания, Италия и Франция.