Забележителности

Докато се наслаждавате на своя престой при нас, може да посетите различни места, характерни със своята природа, архитектура или стил. С някои от тях може да се запознаете тук.

с. ИЛИНДЕНЦИ 

Село Илинденци е разположено високо над левия бряг на р. Струма, в западните склонове на Пирин планина, на 440 м н. в. Заобикалящата го природа е изключително живописна. Забележителните форми на релефа са множеството причудливи скални феномени: Черната скала, Тасевата скала, Медена скала, Мирова скала, Кутлева скала, Щавенска скала, Куклицата, скалният ансамбъл в местността Зандана и др. формиращи цял комплекс в и около с.Илинденци. Характерна особеност на Пиринската част е наличието на 18 пещери в  района  на с. Илинденци. Пирин планина дава богати възможности за отдих и туризъм. Високопланинските езера и пасища формират неповторим пейзаж.


МРАМОРНИ КАРИЕРИ

Над село Илинденци се намират най-големите на Балканския полуостров мраморни кариери. Мраморното находище се намира на 30 км северно от гр.Сандански и на 15 км североизточно от с.Струмяни и е най-голямата на Балканския полуостров. В находище “Илинденци” са установени различни видове мрамори в зависимост от техния минерален и химичен състав, като преобладават доломит-калцитовите. Те са предимно светлосиви, сиви до тъмносиви и ивичести, по рядко снежнобели. Качествените показатели на добиваните мрамори ги правят подходящи за използване в строителството като външни облицовъчни  материали, а така също и във вътрешния интериор на жилища, обществени помещения и офиси.


АРТ ЦЕНТЪР ИЛИНДЕНЦИ 

Сред изключителни природни гледки, над  с.Илинденци, община  Струмяни, в подножието на Пирин на площ повече от 10 дка е разположен уникалният Скулптурен  парк. Създаден е от фондация "Арт център - Илинденци" по инициатива на скулптора Иван Русев. В парка са експонирани творбите на редица български и чуждестранни автори, превърнали се в художествена реалност по време на ежегодните скулптурни акции с начало 1998  година. Впечатляващо естетическо въздействие се постига и с ефектното нощно осветление, акцентиращо върху отделни произведения, скулптурни елементи и Информационният център.


НЕОЛИТНО СЕЛИЩЕ м. "МАСОВЕЦ"

Раннонеолитно селище в местността "Масовец" в село Илинденци. Керамиката, събрана от повърхността, дава хронологически рамките на обекта от ранния неолит с бяло рисувана керамика (първата половина на 6 хил. пр. Хр.) до средния неолит с характерна черна излъскана керамика (началото на втора половина на 6 хил. пр. Хр.) Изследванията показват, че обитатели на това селище се препитавали с пшеница и в по-малко количество ечемик. Тяхната хранителна диета включвала леща, грах, диви дренки, сливи, грозде и лешници. Те са отглеждали лен, а в строителство вероятно се използвали иглолистна тиса, днеска много рядко срещано дърво.


ХИЖИ В РАЙОНА НА СЕЛОТО

Синаница (2516 м.), наричан още Разцепения връх, Варовитата чука или Чуката, е връх в Пирин. Издига се на Синанишкото странично било, на югозапад от връх Георгийца и на запад от Момин връх. Изграден е от розово-сив мрамор. Има характерен разцепен вид. Североизточната му 200 метрова отвесна стена е алпийски катерачески обект от категория "а". От върха при ясно време се разкрива красива гледка към Кончето и в. Вихрен на североизток до в. Каменица на югоизток. От едноименната хижа до върха може да се стигне за час. До него може да се стигне от хижите Вихрен, Беговица (Каменица), Яне Сандански или заслон Спано поле. Всеки от преходите е между 2 и 6 ч.


ПЛАНИНСКИ ТУРИЗЪМ

Характерна особеност на Пиринската част е наличието на 18 пещери в  района  на с.Илинденци. Пирин планина дава богати възможности за отдих и туризъм. Пред гостите на Еко селището стоят редица възможности за активна почивка - планински туризъм, съобразен с различните нива на подготовка - от леки, по-скоро туристически маршрути до екстремни и спиращи дъха преходи. Може да посетите и изследвате редицата пещери, или да се отдадете планинско колоездене. От селото тръгват множество туристически пътеки из Пирин с посещения на многобройни карстови пещери и величествени върхове. Еко селището разполага с планински велосипеди, които може да наемете за различен период от време.


ПЕЩЕРА ЗАНДАНА 

Близо до нас са разположени забележителни по формите и размерите си скални разломи. В най-южния от тях е заклещена огромна скала, оформила грандиозна по размерите си скална арка. Местното население нарича тези огромни разломи в скалите „Зандани”. Вярва се, че тук, някога в „турско време“, били запирани престъпници. Изследваният паметник има характеристиката на тракийско мегалитно светилище, в което основно е използван и дообработен природният код – скалния разлом, където навярно били почитани подземните божества. С построяването на скалната арка, към култа било добавено и почитането на слънчевото божество, идентифицирано с тракийския бог Дионис-Сабазий. 


ГРАД САНДАНСКИ

Сандански се гордее с уникалния си градски парк, наречен през 1981г. Свети Врач. На територия от 344 дка виреят над 200 средиземноморски растителни вида. Интересни са чинаровите дървета, две от които природни забележителности – чинарът в центъра на града (550 г. и вис. 23 м) и чинарът в лятната къпалня (500 г. и  вис. 26м).На територията на община Сандански има 6 минерални извора. Изградена е отлична хотелска инфраструктура, чрез което Сандански е придобил славата на национален и международен балнеокурорт за лекуване на неспецифични и хронични белодробни заболявания, посещаван от туристи от Западна Европа и скандинавските страни.


с. РУПИТЕ

На трийсетина километра от с. Илинденци се намира местността Рупите, където българската ясновидка Ванга прекарва последните години от живота си. Тук, в близост до къщата на Ванга, е изграден храмът "Св. Петка Българска", а мястото привлича много поклонници. 

Хората идват тук и заради лечебните минерални извори. 


ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС МЕЛНИК

Мелник се намира в планински район в югозападните поли на Пирин планина. Разположен е в живописна местност на 22 километра югоизточно от град Сандански на 437 m надморска височина. През градчето протича Мелнишката река, ляв приток на Струма. Мелник е изходна точка за хижа Пирин и хижа Малина. Традиционно почти всяко семейство отглежда лозя и произвежда вино за собствена консумация и за продажба на дребно. В наши дни регионът на Мелник се радва на възраждане на лозарството и винопроизводството. Няколко нови, модерни винарни са построени и функционират (Вила Мелник, Синтика, Орбелус и др.), произвеждайки висококачествено вино от местни и международни сортове.


РОЖЕНСКИ МАНАСТИР

Роженският манастир е един от най-интересните и важни религиозни и културни центрове на територията на България. Намира се на 6 километра източно от град Мелник. Своеобразното му географско положение определя както ролята му на посредник в многовековното културно взаимодействие на балканските народи, така и рядката екзотична красота на заобикалящата го природа. На югозапад от манастира е планината Славянка (Боздаг), по чийто хребет минава днес границата между България и Гърция. На североизток се открояват с причудливите си очертания знаменитите мелнишки пясъчни скали (плиоценски езерни образувания),които оформят предпланинското понижение към долината на река Струма. 


с. ОЩАВА - Минерални извори

Ощавските минерални бани, накратко наричани Баните, са група от пет минерални извора, намиращи се на около 600 м надморска височина, но практическо приложение имат само два от тях. Хладката баня се намира на 3 км североизточно от Стара Кресна в местността Банището. Използваният извор е с постоянна температура 38оС и много помага в лечението на опорно-двигателния апарат и заболяванията на нервната система. И двата извора са подходящи за общо укрепване на организма. Ако сте се натоварили с гребането през деня, горещата баня ще ви се отрази наистина добре.В селото има и мандри и ако желаете може да си закупите съвсем прясно и сирене и кашкавал.


р. СТРУМА

По течението на реката са разположени десетки природни, археологически, архитектурни и туристически забележителности – живописните скали в Земенския, Скринския и Кресненския пролом, изгасналият вулкан Кожух, останките от средновековната крепост Кракра, Кадин мост при село Невестино, Земенския манастир, местността „Рупите“ и много други. През последните години по бурното течение на реката през пролетните месеци се развива усилено и един все още малко познат спорт у нас – рафтинга. По бреговете на реката, особено в котловините, през които преминава, предлагат добри условия за плажуване, а водите – за риболов на запалените въдичари.


БЯЛО МОРЕ, ГЪРЦИЯ

Бреговете на Бяло море са силно разчленени и са образували редица заливи, полуострови и острови, както и малки вътрешни морета. Най-значимите полуострови, вдаващи се в морето, са Атика, Магнисия, Халкидическият и Галиполският (на Балканския полуостров). Разполагате с уникалната възможност да закусите в Еко селището и след два часа да се радвате на прекрасните морски пейзажи на Бяло море. По пътя ще преминете през китни малки средиземноморски селца и градчета. Пред Вас се изправя избора да разгледате Солун или да поемете по прекрасните крайбрежни пътища, преминаващи през тихи, пасторални селца, всяко от които е отделна турустическа атракция.